Location:

10106 Angelo View Dr

Beverly Hills
CA 90210
USA

coordinates: 34.0935898,-118.4351349
open coordinates in google maps
open coordinates in apple map

Building names(s): Sheats Goldstein Residence
Architect/Designer: John Lautner
architect website: www.johnlautner.org

Picture 1 of 2

wp



Completion date: 1963

function(s): residential

Design:
The building was conceived from the inside out and built into the sandstone ledge of the hillside; a cave-like dwelling that opens to embrace nature and view. The house is an example of American Organic Architecture that derives its form as an extension of the natural environment and of the individual to whom it was built. Typical of Lautner’s work, the project was approached from an idea and a unique structure was derived that solved the challenges of the site.
The home was built with 5 bedrooms, 4.5 baths, and a living room that was originally completely open to the terrace, protected by only a curtain of forced air. The living room features open space that carries the interior into the outdoors blurring the line between the interior and exterior. The expansive coffered ceiling living room is pierced by drinking glass skylights in the coffers (750 skylights in all). The home uses cross ventilation for cooling; there is no air conditioning. The floors are radiant heated with copper pipes that also warm the pool. Exterior covered pathways lead to the guest bedrooms and the master bedroom. Lautner opened these spaces because of the temperate climate that Southern California offers most of the year. Pool windows in the master bedroom were also an original feature that allowed Helen Sheats to watch her children as she worked in her studio below the pool.

The Sheats Goldstein Residence is one of the best known examples of John Lautner’s work; he designed not only the house, but the interiors, windows, lighting, rugs, furniture, and operable features. The house is extensively detailed, and the range of the architect’s work is visible through the different stages of the re-mastering. All of the furnishings enhance the house and are completely related so that the aesthetic of the forms is a function of the whole.

Material / Structure: The original construction of the house is poured-in-place concrete, steel, and wood.

opening hours / admission: The house is open to the public on occasion – check the John Lautner Foundation website for details